Columns waar ik mijn mening verkondig over politiek, nieuws, TV enz.

6 ha data center: hoeveel is dat?

Door Krisp op zaterdag 16 oktober 2010 16:43 - Reacties (16)
Categorie: columns, Views: 7.066

Zoals wellicht bekend is Apple op dit moment bezig om een datacentrum te bouwen. Kosten: 1 miljard dollar voor een oppervlakte van ongeveer 500.000 square feet. Daarmee is het een van de grootste datacenters ter wereld, evenals een van de duurste. Nu is op internet te lezen dat Apple in ieder geval een ander datacenter heeft, in Newark (Calinfornia). Deze meet een oppervlakte van 107.000 square feet. Daardoor krijgt Apple ongeveer 6 keer zo veel serverruimte.

Lees verder »

Paars geeft iets extra's

Door Krisp op vrijdag 16 juli 2010 19:20 - Reacties (13)
Categorie: columns, Views: 3.806

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/07/voortgang-coalitievorming-stadsdeel-zuid.jpgPaars heb ik altijd een aparte kleur gevonden. Het is geen kleur die ik onder ‚mooi’ of ‚lelijk’ kan betitelen. Wel heb ik het altijd een kleur met karakter gevonden. Paars is een kleur die speciaal is, het wordt niet zomaar gebruikt. Rood wordt geassocieerd met gevaar, oranje met Nederland en alles wat daarvoor uitkomt, blauw zijn verkeersborden en de zee, groen is de natuur. Paars kent zo’n associatie niet. Prettig, want daardoor ontstaat juist dat bijzondere verhaal. Als mensen een favoriete kleur kiezen, is dat zelden paars. De mensen die dat wel doen, hebben vaak een bijzonder verhaal. Een verhaal dat eigenzinnig is.

Paars is op dit moment in het nieuws. Met een plus, anders paste Groenlinks er niet in. Niet iedereen is enthousiast over paars. Het zou te progressief zijn, het electoraat verkwanselen. Extreem rechts en extreem links zouden daarmee kiezers winnen en daarmee een groot verlies overleveren voor de partijen die meedoen met paars plus. Met name VVD-kiezers zouden paars niet moeten. Niet conservatief, maar progressief.

Lees verder »

Gratis of betalen (II): de prijs van functionaliteit

Door Krisp op maandag 12 april 2010 15:00 - Reacties (12)
Categorie: columns, Views: 5.758

Deze blog is een vervolg op Gratis of betalen: zoek de redelijkheid.

Op het moment dat er een discussie gevoerd wordt over de prijs van media, blijft een deel van de discussie vaak onderbelicht. De functionaliteit van de software geeft namelijk een rechtvaardiging voor een bepaalde prijs.

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/04/Adobe-CS5.pngIedereen zal het ermee eens zijn dat de vandaag gelanceerde Creative Suite 5 van Adobe meer dan 5 euro mag kosten. Blijkbaar is een prijs van ruim duizend euro per licentie gerechtvaardigd, gezien de hoeveelheden waarmee Adobe zijn suite verkoopt. Consistent is het ook: elke suite heeft ongeveer dezelfde prijs als zijn voorganger.

Aan de andere kant zijn er genoeg kleine programma’s die slechts weinig ontwikkelingstijd kosten. Toch gaan ze voor 50 euro over de toonbank. Iedereen kent wel een aantal van deze applicaties. Vreemd genoeg lijken er genoeg mensen te zijn die toch zo’n applicatie willen kopen, aangezien deze programma's nog steeds bestaan.

Lees verder »

Gratis of betalen: zoek de redelijkheid

Door Krisp op zondag 11 april 2010 18:00 - Reacties (23)
Categorie: columns, Views: 4.056

Discussies over het vrijgeven van informatie zijn van alle tijden. Het verzwijgen en achterhouden van informatie is al sinds mensenheugenis een van de dingen die mensen doet. Naar verluid kunnen baby's al vanaf hun tweede jaar emoties voordoen om zo aandacht te krijgen. Het is dus geen verrassing dat ook op internet veel discussie wordt gevoerd over het al dan niet open zijn. Van open source tot een open API’s.

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/04/apple-2009-iphone-3-1236-rm.jpgHet vrijgeven en achterhouden van informatie is een spanningsveld. Een bedrijf wil niet dat de informatie die veel geld heeft gekost ‘zomaar’ gebruikt wordt en dat alle investeringen teniet worden gedaan. Tegelijkertijd geldt het spreekwoord ‘twee weten meer dan een’ nog steeds. Extremer zelfs: miljoenen mensen weten meer dan een bedrijf.

Naar mijn idee gaat de hele discussie in feite niet over het al dan niet openstellen van informatie. Deze hele discussie gaat over het al dan niet serieus nemen van je klanten. Luisteren naar je klanten. Hun kritieken, meningen en suggesties bekijken, beargumenteren en gebruiken. Maar bovenal: de inzet van klanten belonen, al is het maar door een mening.

Lees verder »

De Haagse Animal Farm

Door Krisp op zaterdag 20 februari 2010 12:00 - Reacties (9)
Categorie: columns, Views: 3.389

Wat er gebeurde in de vorige aflevering:
De ezel balkte dat hij niets fout had gedaan met de uitgebalkte steun de bouw van een stal, waardoor hij bij het paard op zijn hoeven trapte. Na veel gebalk en gehinnik werd er –na bemiddelding van het varken- besloten dat de ezel niets fout had gedaan, maar dat hij het een volgende keer anders zou doen. Vervolgens wilde het paard nog wel samenwerken met de ezel.

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/02/bosinterview-278x300.jpgDe vorige ruzie was nog geen week geleden en eigenlijk had het paard er helemaal geen zin meer in. Zeker toen hij de definitieve tekeningen van de molen zag. “Daar ga ik nooit aan beginnen!” zei hij zo resoluut dat de kippen het hoorden. “Nou,” balkte de ezel, “daar hebben we het juist drie weken geleden over gehad. De vos heeft de hele tijd heen en weer gerend naar het dorp voor overleg met de burgemeester. Hij heeft toen al gevraagd of wij deze molen willen bouwen. Toen vond je het nog een redelijk plan!”

Het paard keek verongelijkt. Hij had inderdaad tekeningen langs zien komen, maar had altijd nog gezegd dat hij moest overleggen met de andere paarden. Zelf had hij er geen problemen mee, maar hij was bijna de paardenbak uitgeschopt toen hij met de tekeningen aan kwam zetten. Met name een paard hamerde op het afkeuren van het plan: “Wij bouwen al veel te veel en kijk eens naar het resultaat! We hebben nog geen kippenren in elkaar kunnen zetten.”

Lees verder »