Paars geeft iets extra's

Door Krisp op vrijdag 16 juli 2010 19:20 - Reacties (13)
Categorie: columns, Views: 3.825

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/07/voortgang-coalitievorming-stadsdeel-zuid.jpgPaars heb ik altijd een aparte kleur gevonden. Het is geen kleur die ik onder ‚mooi’ of ‚lelijk’ kan betitelen. Wel heb ik het altijd een kleur met karakter gevonden. Paars is een kleur die speciaal is, het wordt niet zomaar gebruikt. Rood wordt geassocieerd met gevaar, oranje met Nederland en alles wat daarvoor uitkomt, blauw zijn verkeersborden en de zee, groen is de natuur. Paars kent zo’n associatie niet. Prettig, want daardoor ontstaat juist dat bijzondere verhaal. Als mensen een favoriete kleur kiezen, is dat zelden paars. De mensen die dat wel doen, hebben vaak een bijzonder verhaal. Een verhaal dat eigenzinnig is.

Paars is op dit moment in het nieuws. Met een plus, anders paste Groenlinks er niet in. Niet iedereen is enthousiast over paars. Het zou te progressief zijn, het electoraat verkwanselen. Extreem rechts en extreem links zouden daarmee kiezers winnen en daarmee een groot verlies overleveren voor de partijen die meedoen met paars plus. Met name VVD-kiezers zouden paars niet moeten. Niet conservatief, maar progressief.

Toch vraag ik mij af vanwaar die aversie komt, want alternatieven zijn er nauwelijks. De PVV wordt totaal niet gedragen door de kiezer, niet door het CDA en lijkt zelf ook niet te willen regeren. Logisch: de PVV stijgt -misschien wel juist doordat ze niet regeren- nog hoger en lijkt niet gestopt te worden door schandalen. Het andere alternatief (VVD, CDA en PvdA) is zo mogelijk nog vreemder. Het is niet voor niets dat de laatste twee partijen uit elkaar zijn gegaan en de woede daarover is nog steeds niet bekoeld. Blijft over een linkse coalitie. Het lijkt mij dat een gemiddelde VVD-kiezer daar ook niet warm voor loopt. Dus lijkt mij dat o.a. Bart Jan Spruyt en consorten niet moeten zeuren. Bart Jan zeker niet, aangezien hij zelf aangegeven heeft dat hij CDA heeft gestemd.

Het geroep van veel VVD-stemmers begrijp ik niet. Er zijn nog geen uitkomsten bekend, behalve dat wellicht de studiefinanciering eraf gaat. Dat wilden alle betrokken partijen, dus is het in beginsel geen nieuws. Toch wordt al geroepen dat Rutte nooit zijn kiezers kan plezieren en dat VVD-stemmers zullen. Waarom? Als de feiten worden bekeken, is te zien dat er drie liberale partijen zitten, evenals drie progressieve partijen. Twee daarvan zijn links te noemen, twee daarvan zijn rechts te noemen. Alhoewel D66 vaak links genoemd wordt, is D66 al van oudsher een alternatief voor de VVD geweest, en daarmee schuurt deze dichter aan tegen de VVD.

Qua verkiezingsprogramma laten drie van de partijen een gedegen financieel beleid zijn. De PvdA had hier moeite mee en zal daardoor ook weinig in de melk te brokkelen hebben op dit punt. De VVD scoorde hier erg goed op en zal hierdoor ook meer behalen. Groenlinks mag scoren met groen, aangezien de VVD twee jaar geleden nog graag ‚groen’ was. In hoeverre zijn de verschillen dan ‚erg groot’? Wellicht in uitgangspositie, maar zeker niet in uitwerking.

Waar veel columnisten en politieke leiders zich in vergissen, is dat dit regeerakkoord -op basis van de vrijgegeven informatie- niet een regeerakkoord wordt zoals de trend de afgelopen jaren is. Het wordt een compact akkoord, waarbij er ruimte is voor onderhandelingen in de coalitie. Daardoor is er ook ruimte oor uitstapjes met andere partijen, zoals bijvoorbeeld op immigratiebeleid voor de VVD, of op het gebied van de verzorgingsstaat voor de PvdA. Door deze uitstapjes kan een regering blijven bestaan en elkaar niet in een ijzeren wurgreep nemen, zoals PvdA en CDA de afgelopen jaren met elkaar deden – zonder succes.

Deze manier van werken is niet zonder risico en vraagt om een gedegen overleg zonder pottenkijkers van buitenaf. Daarom hebben Rosentahl en Wallage er goed aan gedaan om alles achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Tot nu toe lukt dat wonderwel. Dat is prettig, want met die basis kan het concept goed uitgewerkt worden en groeit het vertrouwen. Daar helpen uitspraken van Spruyt niet bij. Hij zou er dan ook goed aan doen om zijn mond te houden en eens rustig af te wachten wat de resultaten worden. Voorlopig heb ik namelijk meer vertrouwen in Rutte dan in Spruyt. Nee, paars is zo gek nog niet. Paars voegt namelijk iets toe, zeker met een plus erbij.

Volgende: 6 ha data center: hoeveel is dat? 10-'10 6 ha data center: hoeveel is dat?
Volgende: Ik vertrouw 04-'10 Ik vertrouw

Reacties


Door Tweakers user Rik T, vrijdag 16 juli 2010 19:53

Helemaal mee eens, paars lijkt me op dit moment de beste oplossing.

Hoe vaak heb ik wel niet gehoord, dat deze regering niets zal bereiken, omdat de partijen niet genoeg dezelfde kant op willen. Maar dat zou sowieso verkeerd zijn. We leven toch nog in een land met een representatieve democratie, alleen extreem links of alleen extreem rechts zou niet echt representatief zijn. Natuurlijk worden er niet zo veel schokkende beslissingen genomen, maar dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Door Maikel, vrijdag 16 juli 2010 20:08

Paars plus is een logische coalitie als je kijkt naar de verkiezingsuitslag. Waarschijnlijk lukt het de VVD om een groot deel van hun partijprogramma in uitvoer te brengen, misschien nog wel meer dan in bijvoorbeeld rechtse coalitie met de PVV en het CDA. Ik denk ook dat VVD-stemmers blij zijn met een liberale coalitie. Op ideologisch gebied liggen GroenLinks en D66 m.i. dichter bij de VVD dan bijvoorbeeld de PVV en het CDA.

Maar uiteindelijk gaat het om wat de kiezer wilde. Blijkbaar vind 8% van de VVD-kiezers het prima dat Rutte met drie toch redelijk linkse partijen gaat samenwerken om het partijprogramma zo veel mogelijk in uitvoer te blijven. Maar dat betekent dat 92% van de kiezers van de grootste partij van Nederland op een andere coalitie gehoopt had! Eigenlijk hoopten alleen D66 en GroenLinks op een paarse coalitie. Weliswaar zijn dit twee partijen met een mooie winst, maar het overgrote deel van de (PvdA of VVD) kiezers zag liever een linkse danwel rechtse coalitie.

De conclusie die ik trek is dat Paars Plus helemaal niet zo verschrikkelijk hoeft te zijn, maar wel een uitdaging wordt (vooral voor de VVD) en ver van het ideaalbeeld van de kiezer ligt. Ik vermoed dat vooral de PVV flink door blijft groeien. Voor VVD-kiezers is dit namelijk de enige mogelijkheid om een rechtse coalitie te krijgen. Als de PVV een iets grotere zetelwinst had gehad ten koste van de VVD zou een rechtse coalitie met PVV, VVD en CDA waarschijnlijk de enige mogelijkheid zijn. Een centrumkabinet of Paars zou geen meerderheid kunnen vinden, en zolang het grootste deel van Nederland rechts stemt zou een links kabinet ook geen mogelijkheid zijn.

Hoe dan ook, Paars Plus wordt waarschijnlijk de nieuwe regering. Ik ben benieuwd hoe ze het doen en hoe de zetels als gevolg van hun prestaties gaan verschuiven bij de volgende verkiezingen.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 16 juli 2010 21:46

ik hoop vooral dat rutte het voor elkaar krijgt om genoeg punten (voor de vvd) binnen te halen binne paars+ als hem dat niet lukt krijgen we idd een PVV debakel

en wat mij betreft zou werkelijk alles op alles gezet moeten worden om Die hufter nooit aan de macht te laten. - zelfs dingen die al dan niet tegen de grondwet in gaan - want een populistische rassenhaat hebben we in Nederland al eens gehad.

Door Tweakers user thewizard2006, vrijdag 16 juli 2010 22:05

Ik heb op de VVD gestemd omdat ik vreesde dat PVV een "weggegooide" stem zou zijn. Dit wel met in het achterhoofd een rechts kabinet met PVV, VVD en CDA.

In eerste instantie was/ben ik niet echt blij met de huidige gang van zaken. Echter wil ik het niet nu al afdoen als mislukt kabinet. Zelfde zou kunnen gebeuren met de PVV bijv.

Dus voorlopig kijk ik de kat uit de boom en probeer ik er het beste van te maken (en hoop dat het kabinet dit ook doet en ziet). Mochten ze falen dan zal ik (tezamen met waarschijnlijk nog een hoop mensen) op Dhr Wilders stemmen de volgende keer.

Ik hoop dat het nieuwe kabinet er voor het volk komt en niet om hun imago op te krikken en een blad voor hun kop te hebben wat betreft hun verkiezingsprogramma.

Succes met het vormen van een nieuwe regering en hopen dat we het nu eindelijk eens netjes 4 jaar afmaken.

Door Tweakers user Spesh, vrijdag 16 juli 2010 22:49

Succes met het vormen van een nieuwe regering en hopen dat we het nu eindelijk eens netjes 4 jaar afmaken.
Dit kabinet is toch voor maar een jaar, of heb ik het verkeerd begrepen?
i-chat schreef op vrijdag 16 juli 2010 @ 21:46:
ik hoop vooral dat rutte het voor elkaar krijgt om genoeg punten (voor de vvd) binnen te halen binne paars+ als hem dat niet lukt krijgen we idd een PVV debakel

en wat mij betreft zou werkelijk alles op alles gezet moeten worden om Die hufter nooit aan de macht te laten. - zelfs dingen die al dan niet tegen de grondwet in gaan - want een populistische rassenhaat hebben we in Nederland al eens gehad.
Niet alleen de PVV, ook de PvdA heeft hier indirect een aandeel in door constant mensen met een ander geloof of huidskleur een hand boven het hoofd te houden. Mooi voorbeeld zijn sommige wijken in Amsterdam waar homo en lesbo stellen stelselmatig worden weggepest door groepen Marokkanen, de PvdA doet dit af als incidenten en zet bakken met geld in om iedere dag feestjes te kunnen organiseren in de probleemwijken, in feite worden criminelen zo indirect beloont voor hun gedrag, zo creŽer je wel rassenhaat.

Niet dat ik het eens ben met de PVV, iemand moet aangepakt worden op zijn gedrag ongeacht geloof of huidskleur, PVV en PvdA zijn daarom in mijn ogen allebei net zo fout bezig.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 juli 2010 04:12]


Door Tweakers user Sgreehder, zaterdag 17 juli 2010 10:31

Er is wel een meer dan een klein verschil tussen structureel onderscheiden op religie t.o.v. een gemeentepartij die kansloos bezig is met probleemwijken; overigens kunnen weinig gemeenten dit goed doen want er mankeert altijd wel wat aan.

PVV: kiezersbedrog. Geen jongere die erop heeft gestemd en het eerste wat ze doen, zo'n 2 uur nadat de stembussen zijn gesloten, is AOW vanaf 67 laten vallen als breekpunt.

Door Tweakers user Krisp, zaterdag 17 juli 2010 10:36

@Maikel: Ik vraag me eigenlijk af of 92% van de kiezers absoluut geen Paars plus wil. Ik heb zelf ook VVD gestemd, en alhoewel ik liever geen paars plus wil (zie liever een minderheidskabinet CDA-VVD) ben ik wel blij dat Wilders niet in de regering zit. Dat loopt namelijk hetzelfde af als met de LPF, waarbij in dit geval de achtergrond van de leden van de 2e kamer (en dan het kabinet) vaak onderwerp van discussie zal zijn. Dan heb ik liever paars dan een PVV in de regering.

@Spesh: Het kabinet is voor langer dan een jaar. Zoals elk kabinet is dit voor 4 jaar bedoeld. Ik deel je mening wat betreft de PvdA. Ik vraag me soms af waarom mensen dit als 'goed' beleid bestempelen. Het is bewezen slecht voor de economie en dat merkt iedereen in de samenleving. Alleen onder zeer strikte voorwaarden (die ze in ScandinaviŽ goed doorhebben) kun je een grote overheid opzetten. En zelfs dan moet je accepteren dat er af en toe fors bezuinigd moet worden.

Door Tweakers user thewizard2006, zaterdag 17 juli 2010 15:43

Jammer dat er gelijk weer alleen over de PVV wordt gesproken in een zin met racisme. Blijkbaar kent niemand het gehele programma van de PVV en wordt ťťn van de standpunten kompleet opgeblazen.

Door Tweakers user Krisp, zaterdag 17 juli 2010 15:52

De eerste die de PVV associeert met racisme ben jij. Tenminste... ik kan het woord niet vaker op deze pagina vinden. :>

Door Tweakers user johan12, zondag 18 juli 2010 11:53

leuk, dat jij al weet dat wanneer de pvv in de regering zit, dit hetzelfde afloopt als met de lpf. Hou toch op zeg. Non-argument en puur suggestief.

Door Tweakers user leendertv, maandag 19 juli 2010 11:28

VVD en PVDA samen in een kabinet doet het meest recht aan de verkiezingsuitslag.
De twee grootste partijen. En de PVV past hier gewoon niet bij. Ik snap dat gezeur in de media dan ook niet dat de PVV weer buitengesloten word.
Als ik naar de uitslag kijkt is het logisch dat er als eerst gekeken wordt naar een combinatie met de VVD en PVDA.
Hoe hard de PVV ook gegroeid is, er zijn altijd nog meer mensen die de PVDA liever in de regering zien.

Door Tweakers user leendertv, maandag 19 juli 2010 11:42

thewizard2006 schreef op zaterdag 17 juli 2010 @ 15:43:
Jammer dat er gelijk weer alleen over de PVV wordt gesproken in een zin met racisme. Blijkbaar kent niemand het gehele programma van de PVV en wordt ťťn van de standpunten kompleet opgeblazen.
Helaas heeft de PVV dat aan zichzelf te danken.

Een partij die het heeft over kopvoddentaks of de Koran verbieden (hoe bedoel je Partij voor de Vrijheid???) kun je toch onmogelijk serieus nemen? Altijd maar makkelijk scoren op hetzelfde onderwerp.
Vaak ook nog met verkeerde informatie om de Nederlanders maar zo bang te krijgen dat ze op de PVV gaan stemmen. Een voorbeeld is de zogenaamde Islam tsunami van Wilders. Feit is juist dat ook onder moslims in Nederland sprake is van secularisatie. In Nederland is het aantal moslims de afgelopen jaren zelfs gedaald! De PVV is volgens mij juist de partij die de bevolking het meest voor de gek houd.
Ik zeg niet dat er geen problemen spelen mbt allochtonen. Maar dit heeft z'n oorzaken en de PVV heeft geen echte oplossingen maar is juist bezig de afstand tussen de bevolkingsgroepen te vergroten.

Als je het programma van de PVV leest komen ze alleen op voor "Henk en Ingrid". Onze allochtone medeburgers komen alleen maar in het programma voor als probleem.

Door Tweakers user Huuruun, woensdag 21 juli 2010 14:28

Aanhakend hierboven: Om maar niet te spreken over 'etnische registratie'. Zullen we de (het equivalent van) jodenster ook maar gelijk teruginvoeren?

Reageren is niet meer mogelijk