Ik vertrouw

Door Krisp op maandag 26 april 2010 22:45 - Reacties (10)
Categorie: personal blog, Views: 3.608

Af en toe verbaas ik mijzelf. Over het feit dat ik mensen vertrouw. Ik vertrouw mensen op hun woord. De een meer dan de ander, maar de basis van mijn leven staat op vertrouwen. Vertrouwen in datgene wat mensen zeggen, doen en ook laten. Vertrouwen in de adviezen de mensen mij geven, de tips die verwacht en onverwacht komen en de feedback die ze mij geven.

Ik geloof in adviezen, in tips en feedback. Ik doe er veel mee. Ik reageer erop, handel er naar. Ik neem het serieus en gebruik het in toekomstige handelingen. Door de jaren heen heb ik geleerd dat adviezen van mensen hout snijden, dat tips mijn leven ontwikkelen en verder doen ontplooien. Ik ben - misschien wel tegen een trend in- een ontzettende fan van feedback. Juist door feedback ben ik gemaakt tot wie ik ben.

http://kristianspek.nl/wp-content/uploads/2010/04/vertrouwen.jpgVroeger was ik opstandig en eigenwijs. Ik dacht dat ik het zelf kon. Dat ik anderen niet nodig had om te groeien en dat ik zelf alles wist of te weten kon komen. Ik ik kan alle kennis ook bezitten, zeker sinds internet een steeds groter onderdeel van onze samenleving is geworden. Ik kan het opzoeken en benutten. Gebruiken in mijn dagelijks leven en zo groeien.

Maar sommige dingen kunnen niet. Ongeschreven wetten kennen bijvoorbeeld. Of verborgen informatie, waar je zonder tips van anderen niet achter zult komen. Informatie die je niet kunt ontkrachten maar ook niet kunt bevestigen. Informatie die niet te verifiëren valt. Op dat moment staat of valt de geloofwaardigheid met vertrouwen. Op dat moment vertrouw ik mensen en kan ik niet anders dan uitgaan van wat hun zeggen. Dat doe ik dan ook. Daar sta ik voor. Een man een man, een woord een woord. Ik geloof in het woord, totdat het tegendeel bewezen is.

Daarom is het zo ontzettend vervelend dat mensen soms glashard tegen me liegen. Maar desondanks vertrouw ik nog steeds. Want zonder vertrouwen kom je nergens.

Volgende: Paars geeft iets extra's 07-'10 Paars geeft iets extra's
Volgende: Gratis of betalen (II): de prijs van functionaliteit 04-'10 Gratis of betalen (II): de prijs van functionaliteit

Reacties


Door Tweakers user plankton123, maandag 26 april 2010 22:50

Ik ken het wel, ik ben ook veel te vertrouwelijk. Als iemand mij iets verteld geloof ik dat (of het moet echt obvious zijn dat ze liegen :P )

Door Tweakers user Grvy, maandag 26 april 2010 22:51

Vertrouw niemand. :') ook wel slecht, maarjah beter dan uiteindelijk keihard genaait worden.

Door Tweakers user KB-013, maandag 26 april 2010 22:58

Pietjepot schreef op maandag 26 april 2010 @ 22:51:
Vertrouw niemand. :') ook wel slecht, maarjah beter dan uiteindelijk keihard genaait worden.
Dat is net iets té slecht. ;)

Ik vertrouw alleen de mensen die ik al een tijdje ken, deze moeten ook écht mijn vertrouwen winnen en als ik ze eenmaal vertrouw, vertrouwen hun mij ook net zo goed en dat geeft toch wel een goed gevoel. Weten dat je vertrouwd wordt maar ook dat je mensen hebt die je ook echt kúnt vertrouwen, die er altijd voor je zijn, voelt veel beter dan niemand vertrouwen en eenzaam en alleen door het leven gaan. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 26 april 2010 22:58]


Door Tweakers user Arthua, maandag 26 april 2010 22:58

hmm ik heb altijd dat ik mensen ook gelijk "observeer" als ze opeens aardig tegen me doen,dan weet ik of ze doen alsof, of me ook echt aardig vinden. Beetje freaky, maar weet je wel waar je aan toe bent.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 26 april 2010 23:05

@Arthua: niet iedereen is zo slecht in acteren dat ze, wanneer ze iets van je willen, ineens een arm om je heen slaan en "hé vriend, hoe is het?" in je oor tetteren. Vaak gebeurt het paaien veel subtieler.

Door Tweakers user Sgreehder, maandag 26 april 2010 23:47

Verbazingwekkend hebben we geen Nederlands wikipedia artikel over vertrouwen, anders dan een artikel van beperkte juridische aard.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trust_(social_sciences)

Ik vind deze echt fantastisch:
In all cases trust is a heuristic decision rule, allowing the human to deal with complexities that would require unrealistic effort in rational reasoning.
Wat jij echter bedoelt, is dat je geen zekerheid kunt verkrijgen over bepaalde zaken (mensen die wel of niet de waarheid spreken). Informatie is naar mijn mening ook niet meer dan een economisch goed, dus kunnen er bepaalde belangen meespelen. Iemand kan belang hebben om bepaalde kennis niet te delen.

Dit terzijde, vertrouwen is iets anders. Je zult gelijk weten indien iemand je vertrouwen schendt, omdat je voorwaarden schept aan een vertrouwensband.

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 27 april 2010 00:28

Ik geloof bijna alles van mensen. Ik kijk ook echt serieus naar de feedback die mensen mij geven. Wie het ook is, ik denk er altijd over na. Je hebt er inderdaad heel veel aan, dat zouden meer mensen moeten doen. Meestal zeggen mensen dingen niet voor niks.

Door Tweakers user TheJVH, dinsdag 27 april 2010 01:23

Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen in een relatie het belangrijkste is wat er bestaat. Maakt niet uit wat voor relatie (hoe closer, des te meer ;) ), maar uiteindelijk staat of valt een relatie bij vertrouwen.

Zelf heb ik veel moeite met vertrouwen. Ik weet vaak niet zeker of ik iemand vertrouw wanneer degene iets persoonlijks zegt. Advies heb ik geen moeite mee, maar ik vind het lastig om iemand te vertrouwen in persoonlijke relaties. Misschien (hopelijk) komt dat met de jaren, maar het is vaak erg lastig....

Door Tweakers user Krisp, dinsdag 27 april 2010 08:14

@plankton123: Het is niet eens zo zeer dat ik te vertrouwelijk ben, maar op sommige cruciale momenten vertrouw ik op mensen waarvan ik verwacht dat ik op ze kan vertrouwen. Maar... blijkbaar (dat is het leerpunt) kan ik dat niet. ;)

@pietjepot: Heb ik geprobeerd, werkt niet. :P

@Arthua: jouw methode werkt, maar niet bij mensen die al lang aardig doen of dat altijd doen. Heb je een betere oplossing?

@Sgreehder: Goede opmerking. In essentie praat ik inderdaad niet over vertrouwen, maar over waarheid: een middel om vertrouwen te krijgen. Er is meer nodig om vertrouwen te hebben in mensen. Een goede relatie bijvoorbeeld. :)

@Killzone: de wetenschap heb je, nu er nog naar handelen. Vergt heel veel oefening, maar het is het waard. :)

Door _eLMo_, dinsdag 27 april 2010 11:56

Goede post!
Het duurde alleen wel geteld 10 seconden voordat ik doorhad wat dat plaatje afbeeldde :p

Reageren is niet meer mogelijk